Haber

Öğretim Üyesi Fehmi Ağca: “Suriye’de yaşanabilir ve güvenli bir ortam sağlamak mümkün olabilir”

Suriye’de barış ve güvenliğin önündeki en büyük engel ABD!

Suriye’nin 12 yıl aradan sonra yeniden Arap Birliği’ne katılmasını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, bu durumun Suriye sorununun analizine katkı sağlayabileceğini belirtti. Tarafların iyi niyetli çabalarıyla özellikle mültecilerin Suriye’ye dönüşü konusunda anlaşmaya varılabilirse Suriye’de yaşanabilir ve güvenli bir ortamın sağlanması mümkün olacaktır.” Ağca, Suriye’de barış ve güvenlik açısından durumu değerlendirdi. Ağca, Suriye’nin 7 Mayıs 2023’te yeniden Arap Birliği’ne katıldığını, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 19 Mayıs’ta düzenlenen zirveye konutun sahibi olan Suudi Arabistan hükümdarı tarafından çağrıldığını sözlerine ekledi. Suriye ile normalleşme yolunda adımlar attığını söyledi. Ağca, Suriye’de barış ve güvenliğin sağlanmasının önündeki en değerli engelin ABD olduğunu sözlerine ekledi.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce) Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, Suriye’nin 12 yıl aradan sonra Arap Birliği’ne katılmasını değerlendirdi.

Türkiye daimi gözlemci statüsüne sahiptir.

Arap Ligi’nin Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945’te Kahire’de kurulduğunu hatırlatan Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, “Merkezi Kahire’de bulunan Arap Birliği, Bugün 22 üyesi var. 2006 yılından bu yana Türkiye daimi gözlemci statüsüne sahiptir.” söz konusu.

Arap Birliği’nin daimi karargâhı Kahire’de olmasına rağmen Arap Birliği’nin tepelerinde her yıl farklı şehirlerde toplandığını söyleyen Ağca, 2023’teki ilk toplantının mayıs ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapıldığını söyledi. 19, 2023.

Arap Birliği, üyelerini her konuda desteklemek için kurulmuştur.

Arap Birliği’nin kuruluş amacının, üyelerin siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal programlarını güçlendirmek ve koordine etmek, orta veya üçüncü taraflarla çıkabilecek ihtilaflarda arabuluculuk yapmak olduğunu belirten Ağca, işbirliği konularını da değerlendirdi. mali konularda işbirliği, demiryolları, karayolları, havacılık, denizcilik, posta ve telgraf dahil iletişim, kültürel işbirliği, vatandaşlık, pasaport, vizeler, mahkeme kararlarının icrası ve suçluların iadesi, sosyal güvenlik konularında işbirliği ve sağlık alanı.” Olarak listelenmiş.

Her Arap Devletinin Arap Ligi’ne katılma hakkı vardır.

Arap Devletleri Ligi Paktı olarak da bilinen Arap Ligi Tüzüğü’nün Arap Ligi’nin kurucu antlaşması olduğunu belirten Ağca, “Buna göre Arap Devletleri Ligi, bu anlaşmaya imza atan bağımsız Arap devletlerinden oluşacak. Her Arap devletinin Arap Birliği’ne katılma hakkı vardır ve başvurusunu Arap Birliği Konseyi’nin ilk toplantısında görüşülmek üzere Genel Sekreterliğe sunar.” Arap Birliği’ne katılmanın kurallarını açıkladı.

7 Mayıs 2023’te Suriye Arap Birliği’ne yeniden katıldı

16 Kasım 2011’de Suriye’nin üyeliğinin askıya alındığını hatırlatan Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, “6 Mart 2013’te Arap Ligi, Suriye Ulusal Koalisyonu’nun Suriye’yi temsil ettiği gerekçesiyle Arap Birliği’ndeki yerini aldı. 9 Mart 2014’te Genel Sekreter Nabil Al-Arabi, muhalefet kurumları oluşumunu tamamlayana kadar Suriye’nin koltuğunun boş kalacağını söyledi. 7 Mayıs 2023’te Suriye, Arap Birliği’ne yeniden katıldı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suudi Arabistan’ın yerleşik hükümdarı tarafından 19 Mayıs’ta zirveye çağrıldı. Türkiye, Arap ülkelerinin yanı sıra Suriye ile de normalleşme yolunda adımlar atıyor. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’nin dışişleri bakan yardımcıları ve savunma bakanları düzeyinde gerçekleştirilen görüşmelerin ardından dışişleri bakanları, üçüncü tür görüşmeler için 10 Mayıs’ta Moskova’da bir araya geldi. açıklama yaptı.

Barışçıl protestoları kanlı bir şekilde bastırmaya çalıştığı için Suriye’nin üyeliği askıya alındı

22 üyeli Arap Ligi’nin 18 üyesinin barışçıl gösterileri kanlı bir şekilde bastırma girişimi nedeniyle Kasım 2011’de Şam’ın üyeliğini askıya aldığını kaydeden Ağca, “O dönemde Suriye dışında İran etkisindeki Lübnan ve Yemen de Esad lehine oy kullandı. . Irak çekimser kaldı. İç savaş sırasında 500.000’den fazla insan öldü ve milyonlarca insan yerinden edildi. Şu anda Suriye’nin kuzey bölgeleri Esad’ın kontrolü dışında ve ABD destekli YPG terör örgütü tarafından kontrol ediliyor. Kuzey Suriye’nin Fırat Nehri’nin batısında kalan kısmı Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolü altındadır. söz konusu.

12 yıl süren iç savaşın ardından Şam rejiminin diğer bölgelerde büyük ölçüde kontrol elde ettiğini sözlerine ekleyen Ağca, en önemli sorunun muhalifler ve mültecilerin durumu ve bu konudaki siyasi analizlerin belirsizliği olduğunu söyledi. kuzeydeki topraklar.

“Suriye’de yaşanabilir ve güvenli bir ortam sağlamak mümkün olabilir”

Suriye’nin yeniden birliğe katılmasının Suriye meselesinin tahliline katkı sağlayabileceğini ifade eden Ağca, “Arap Birliği ülkeleri ve sorunun tarafları olan Rusya, İran ve Türkiye’nin özellikle geri dönüş konusunda iyi niyetli çabaları ile. Suriye’ye sığınan mültecilerin, Suriye’de bir anlaşmaya varılması halinde, yaşanabilir ve güvenli bir ortamın sağlanması mümkün olabilir.” söz konusu.

“Şu an itibarıyla Suriye’de barış ve güvenliğin önündeki en önemli engelin ABD olduğu görülüyor.” Ağca, “ABD, sorunun en başından Suriye’nin parçalanmasını istiyor. Fırat Nehri’nin doğusundaki bölgede ve ülkenin Türkiye sınırına komşu olan kuzey bölgesinde PKK terör örgütünün kontrolünde bir terör devleti kurmayı hedefliyor. ABD, NATO müttefiki Türkiye ile bağları olumsuz etkileyen bu süreçte geri adım atmıyor, bilakis PKK terör örgütüne silah yardımını ve siyasi takviyelerini artırarak devam ediyor. Arap Ligi, Suriye meselesinin analizinde Türkiye ile kararlı bir şekilde işbirliği yaparsa, ABD’nin bölücü politikalarına karşı bir direniş oluşturmak, Suriye’nin demokratik dönüşümüne uygun yeni bir anayasa hazırlamak ve barışı sağlamak mümkün olabilir. , asayiş ve asayiş, müteakip demokratik seçimlerle. değerlendirmesini yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-suluova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu