Ekonomi

Türkiye’de zenginler fakirlerden daha endişeli!

İSTANBUL (İGFA) – Enflasyonun en değerli sonuçlarından biri hayat pahalılığıdır. Artan hayat pahalılığı birçok ülkede vatandaşları endişelendiriyor. Bunların başında Türkiye gelmektedir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) raporuna göre Türk vatandaşları, “gıda, barınma, enerji ve borç” gibi temel ödemeleri yapabilmek konusunda en çok endişe duyan kesim. Türkiye’de halkın yüzde 72’si konutlarında kullandığı gıda, barınma ve elektrik giderlerini ve artan borç ödeme maliyetlerini karşılama kaygısı yaşıyor. Türkiye 27 ülke arasında ilk sırada yer alırken, bu ülkelerin ortalaması yüzde 47’dir.

OECD’nin 2022 “Significant Risks” araştırmasına dayanan “Hiperenflasyon ortamında temel ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin endişeler” başlıklı rapor yayınlandı. Kıymetli bulgulardan biri de insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta tereddüt etmeleridir. Nedir bu temel gereksinimler? OECD bunları dört başlık altında gruplandırdı: yiyecek, barınak, evdeki güç ve artan borç ödeme maliyeti.

euronews’in aktardığı habere göre Türkiye’de halkın yüzde 72’si bu dört temel ihtiyacını karşılamakta tereddüt ettiğini bildirdi. Türkiye’yi yüzde 67 ile Şili ve yüzde 66 ile Meksika takip ediyor. Kaygı oranlarının en düşük olduğu ülkeler ise Danimarka ve İsviçre (yüzde 28) ve Almanya (yüzde 33) oldu.

Araştırma aynı zamanda gelir düzeyine göre endişe düzeyini de gösteriyor. Gelir durumu, en düşük gelire sahip “ilk %20” kümesinden en yüksek gelire sahip “son %20” kümesine doğru sıralanmıştır. Buna “sıralı %20 grupları” denir.

27 ülkenin 26’sında, en düşük gelirli ‘en iyi %20’lik küme, en yüksek gelire sahip ‘son %20’lik kümeye göre dört temel ihtiyacı karşılama konusunda daha endişeli.

TEK İSTİSNA

İstisna Türkiye’dir. Türkiye’de en yüksek gelire sahip %20 (%70,7) en düşük gelire sahip %20’den (%70,5) daha telaşlı. Ortadaki fark yüzde 0,2 puan.

Türkiye’de iki küme arasındaki fark yok denecek kadar azdır. Ortalama fark 13,6 puandır. Türkiye’deki durum dikkat çekicidir, çünkü bu fark diğer ülkelerde oldukça belirgindir.

İŞİNİ KAYBETME ENDİŞESİ OLANLAR: Türkiye 4. Sırada

Önümüzdeki iki yıl içinde kendi hesabına çalışırsa işini kaybetmekten ya da gelirinin azalmasından endişe duyanlar düşünüldüğünde Türkiye dördüncü sırada yer alıyor.

sahinbeyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu