Haber

Çin, Filipinler’i savaş gemisini Spartly Adaları’ndan çekmesi konusunda uyardı

Çin, Filipinler’i Güney Çin Denizi’ndeki bir orta devlet egemenliği anlaşmazlığı üzerine bahis oynayan Spartly Adaları’ndaki savaş gemisini resiften çekmesi konusunda uyardı.

Çin Sahil Güvenliği, 6 Ağustos’ta Second Thomas Coal’a yanaşan Filipin ikmal gemisinde basınçlı su kullanımına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, karaya oturan savaş gemisinin bölgede kaçak olarak bulunduğu belirtilerek, geri çekilmesi ve resifin eski haline döndürülmesi talep edildi.

Çin Kıyı Emniyeti’nin bu eylemini “yasal, profesyonel ve ölçülü bir önlem” olarak savunan açıklamada, “Tekrarlanan uyarılar etkili olmadığı için doğrudan engellemenin yaratabileceği çarpışma riskinden kaçınmak için uyarı olarak tazyikli su kullanıldı. ” kelime yer aldı.

Filipinlilerin “Ayungin” ve Çinlilerin “Rinai” dediği Filipin kontrolündeki resif, Filipin donanması savaş gemisi askerleriyle konuşlanmış durumda. Filipin gemileri, gemiye ikmal yapmak için periyodik olarak bölgeyi ziyaret ediyor.

Çin Sahil Güvenliği, resiflere yaklaşan bir Filipin gemisine en son basınçlı suyla yanıt verdiğinde Kasım 2021’deydi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, dün yaşanan olayın ardından Çin’in Manila Büyükelçisi Hulang Chileen’i arayarak sözlü uyarıda bulundu.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. yaptığı açıklamada, “Bu tür zorluklara karşı egemenliğimizi ve toprak haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi. terimini kullandı.

Çin tarafı daha önce bölgenin yakınında, kontrolü altındaki Mischief Resifi’nde bir askeri üs inşa etmişti.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana egemenlik ihtilaflarının konusu olmuştur.

Çin, ilk kez 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei, Malezya gibi kıyı komşuları da bölgede hak iddia ediyor.

ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in bölgedeki tartışmalı adalara askeri üsler inşa etmesine ve sivil filo bulundurmasına uzun süre karşı çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu